en de

území pro přírodu i pro lidi
Lesy jsou národním bohatstvím. Trvalý užitek přinášejí pouze tehdy, když se v nich rozumně hospodaří.

promitacka promitacka promitacka promitacka promitacka promitacka promitacka promitacka promitacka
vlna

Silný vítr prošel Křivoklátskem

    Po nedělním zasažení našeho regionu orkánem Herwart (svou silou se přiblížil orkánu Kyrill před deseti lety) nám v křivoklátských lesích zůstalo velké množství popadané hmoty.
Nejedná se vesměs o velké kalamitní holiny, ale všudypřítomné jednotlivé stromy, převážně zlomené či navrácené a zavěšené do okolních stromů. Takto poškozené stromy mohou kdykoliv spadnout na zem, a to i za naprostého bezvětří – s tímto mám, za dlouhou dobu svého působení v lese, řadu osobních zkušeností.
V těchto dnech lesníci intenzivně zjišťují množství poškozených stromů a postupně zajišťují zprůjezdnění lesních cest a celkové zpracování polomů. V rámci lesnického parku se první odhady pohybují v rámci tisíců kubíků poškozeného dřeva.

Správci a vlastníci lesů tedy doporučují občanům přilehlých obcí, aby omezili vstup do lesa a v rámci vlastní bezpečnosti nechodili k poškozeným stromům. Velký zřetel je nutné věnovat dětem, které mnohdy spatřují v těchto stromech možnosti k různým hrám a prolézačkám bez vědomí velkého nebezpečí.